måndag 7 mars 2011

Ska du ta ett SMS lån?

Innan du bestämmer dig för att ansöka om ett SMS lån är det en rad saker du bör tänka över. Ofta ska ett SMS lån betalas tillbaka inom 30 dagar efter att pengarna betalats ut. Ett SMS lån är ju ett snabblån eller  mikrolån. Låten är litet och snabbt, men det ska ockå betalas tillbaka snabbt. Har du råd att betala tillbaka hela lånet efter 30 dagar inklusive avgifter och ränta? Klarar du inte att betala tillbaka lånet är risken stor att du kan dra på dig en betalningsanmärkning.

Om du inte tror att du har tillräckligt med pengar en månad senare bör du avstå från att ta lånet och överväga andra sätt att få lån. Exempel på alternativ till SMS lån är pantbanker och privata lån från vänner och släktingar. Lånar du av nära och kära är det också väldigt viktigt att hålla sig till avbetalningsplaner. Risken är annars att du kan förlora vänskapen eller en nära släkting.

Förutom att det är viktigt att betala tillbaka SMS lånet på förfallodagen bör du tänka på att vid varje lån tas i regel en UC eller kreditupplysning. För varje kreditupplysning som någon tagit minskar din rating hos kreditbolagen, d v s du kommer att få svåarare och svårare att få ta ytterligare lån. Detta kan vara särskilt viktigt att tänka på om du inom en överskådlig framtid har planer på att köpa hus och ta ett bolån. Ett bolån är ju ofta av stor betydelse för hela familjen.

Sammanfattningsvis kan man säga att ett litet SMS lån kan få stora negativa konsekvenser om du inte sköter återbetalningen itid. Ansöker du dessutom om flera lån ökar risken för att att du inte kan få lån i framtiden om din privatekonomi redan är lite ur balans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar